fbpx

Het ervaringsverhaal van Rani Badal, werkstudent Risk Consulting / Consultora Becaria GRC

Veel mensen dromen ervan, maar slechts weinigen doen het: (tijdelijk) verhuizen naar het buitenland. Collega Rani Badal maakt die droom wel waar. Zij verhuisde in september naar Madrid en tegelijkertijd van Mazars in Nederland naar Mazars in Spanje. In dit interview deelt Rani haar ervaringen.

Rani, kun je ons vertellen hoe je bij Mazars terecht bent gekomen?

“Zeker! Begin 2023 was ik op zoek naar een andere bijbaan. Ik werkte al vijf jaar bij de Albert Heijn, maar wilde een baan waarin ik meer ervaring kon opdoen in het bedrijfsleven. Ik zat in het laatste jaar van mijn bachelor Bedrijfskunde en wilde iets wat daar beter bij aansloot. Via-via kwam ik in contact met Mazars en zo begon ik in maart als werkstudent Risk Consulting in Rotterdam.”

Waarom besloot je naar Spanje te verhuizen?

“Ik ben naast Bedrijfskunde ook bezig met de bachelor Spaanse Taal en Cultuur aan de Universiteit van Utrecht. Daarom wilde ik graag in Spanje wonen, zodat ik daar de Spaanse taal en cultuur écht kan ervaren. Een uitdaging hierbij was het vinden van een bijbaan in Spanje en dat was voor mij wel een vereiste om hierheen te verhuizen. Omdat ik het bij Mazars in Nederland zo naar mijn zin had, ontstond het idee om te kijken of ik bij Mazars in Spanje zou kunnen werken. De partner, Michel Kee, in Nederland was meer dan bereid om mij hierbij te helpen en bracht me in contact met de collega’s in Madrid die ook erg enthousiast waren. Met zijn hulp en veel doorzettingsvermogen is het balletje gaan rollen en werk ik nu hier in een vergelijkbare functie als Consultora Becaria GRC. Door deze kans en mogelijkheid heeft Mazars de zekerheid geboden die ik zocht voor mijn beslissing om naar het buitenland te gaan.”

Hoe bevalt het je in Spanje?

“Goed! Het is een interessante ervaring. Aan de universiteit leer je de algemene zaken, maar in de praktijk leer je zoveel meer. Alleen al het dagelijks leven is zo anders dan in Nederland en het is leuk om daar deel van uit te maken. Ik vond het daarom niet lastig om Nederland tijdelijk achter me te laten, al vond ik het wel spannend. Natuurlijk mis ik wel mijn familie en vrienden, maar digitaal kun je nu op zoveel manieren contact houden. In Spanje heb ik een eigen kamer gevonden in een studentencomplex, wat ideaal is om nieuwe mensen te leren kennen en het ligt goed ten opzichte van het kantoor van Mazars in Madrid.”

Wat zijn opvallende verschillen tussen werken in Nederland en werken in Spanje?

“De werkcultuur in Spanje verschilt behoorlijk van Nederland. Hier is het nog hiërarchischer en veel traditioneler. Dat zie je bijvoorbeeld terug op kantoor. In Nederland zijn er geen aparte ruimtes voor partners en is flexwerken heel gebruikelijk. In Spanje zitten partners wel apart en werkt het team op vaste plekken samen aan een lange tafel. Daarnaast maken ze hier nog veel gebruik van pen en papier, waar Nederland veel digitaler is. Bijvoorbeeld het reserveren van een vergaderruimte gaat hier via een formulier dat buiten de ruimte hangt, waar je dan je naam opschrijft. Dat is in Nederland echt al jaren gedigitaliseerd. Daarnaast maken ze minder gebruik van de flexibele begin- en eindtijden en zijn de werkdagen een stuk langer, maar dat komt omdat de lunchpauze van 14.00 tot 16.00 uur is en ze daarna nog een aantal uur doorwerken. Op vrijdag wordt vaak wel eerder gestopt.”

En wat zijn de grootste overeenkomsten?

“Het teamgevoel is echt wel vergelijkbaar en de sfeer bij zowel Mazars in Spanje als Mazars in Nederland voelt hetzelfde aan. Dat is leuk om te ervaren, dat je dan op zoveel kilometer van Nederland zit maar nog wel het ‘Mazars-gevoel’ hebt. Ik werk vier dagen per week op kantoor dus ik krijg de sfeer echt goed mee. Het helpt mij ook om de taal nog beter onder de knie te krijgen omdat iedereen op mijn verzoek Spaans met mij spreekt. Gelukkig zijn ze erg behulpzaam en houden ze in het team rekening met me door soms iets langzamer te spreken, haha.”

Hoe zie je de toekomst?

Ik verwacht begin 2024 weer terug te keren naar Nederland om mijn studie af te ronden. Daarna wil ik nog een master doen en weer in m’n oude team aan de slag gaan. Het lijkt me heel leuk als ik dan vanuit Mazars in Nederland samen kan blijven werken met de collega’s in Spanje. Ik denk dat ik hier namelijk veel kennis opdoe die ik kan gebruiken voor de internationale blik van Mazars. Zo volg ik hier vanuit Mazars lessen die gericht zijn op bedrijfskunde op de Spaanse markt. Dit is namelijk anders dan in Nederland. Ook focuste ik me in Nederland meer op risk consulting en krijg ik  in Spanje nieuwe inzichten op het gebied van bijvoorbeeld compliance, witwassen en terrorismefinanciering. Die kennis hoop ik straks ook te kunnen blijven gebruiken als ik weer bij Mazars in Nederland aan het werk ben.”

 

 

“Door deze kans en mogelijkheid heeft Mazars de zekerheid geboden die ik zocht voor mijn beslissing om naar het buitenland te gaan.”