fbpx

Het ervaringsverhaal van Jesse van Nieuwkerk, Junior Manager Audit bij Mazars

Jesse van Nieuwkerk is junior manager Audit bij Mazars. Naast zijn werk voetbalt hij op hoog niveau bij VVSB, in de derde divisie. Hoe zorgt hij voor een goede balans tussen voetbal, werk en privé?

Een aantal jaar geleden scheelde het niet veel of de voetbalcarrière van Van Nieuwkerk was voorbij. Hij was net twee jaar bezig met zijn studie Technische Bedrijfskunde in Eindhoven en voetbalde destijds bij SV Argon in Mijdrecht, toen ook al op een hoog niveau. “Tijdens een wedstrijd scheurde ik door een trap van de tegenstander mijn achterste kruisband en posterolaterale pees af en liep daarbij ook kraakbeen- en meniscusschade op. De arts vertelde mij dat ik mogelijk nooit meer kon voetballen. Dankzij mijn eigen hamstring en een donorpees en bijna een jaar revalideren kon ik gelukkig weer beginnen met voetballen.”

Meer uitdaging
Tijdens zijn revalidatieproces vroeg hij zich wel af wat hij nu écht wilde en belangrijk vond: “Wil ik op hoog niveau blijven voetballen? Is dat goed te combineren met mijn werk? En zo ja, hoe dan?” Van Nieuwkerk stopte tijdens zijn revalidatie met de studie Technische Bedrijfskunde en liep een dag mee bij Mazars om te kijken of het accountancyvak wat voor hem was. Dat voelde zo goed dat hij startte met een deeltijdopleidingstraject bij Nyenrode: “Ik heb één jaar bij een ander kantoor gewerkt, omdat Mazars destijds al voldoende starters had. Maar het contact met Mazars is altijd gebleven.” Dat contact werd ongeveer zeven jaar geleden intensiever: “Ik wilde meer zien, zocht meer uitdaging en wilde leukere klanten. Die vond ik bij Mazars.” 

Tijdens die zeven jaar heeft niet alleen Mazars een flinke groei doorgemaakt. “Ik begon bij Mazars als junior assistent en ik ben nu junior manager. Vanwege mijn verplichtingen bij K.V.V. Quick Boys, GVVV, Sparta Nijkerk en nu VVSB stopte ik om vijf uur met werken. En soms zelfs eerder.” Dat zorgde toen nog wel eens voor opmerkingen van collega’s. “Het viel mij op dat dit destijds een nieuwe situatie voor collega’s was. “Hey, ga je nu al naar huis?”, kreeg ik vaak te horen. De tijdgeest was heel anders dan nu. Om je werk goed af te krijgen, moest je wel tot zes uur door blijven werken of overuren maken. Wat mijn collega’s niet wisten, was dat ik na mijn training vaak nog doorwerkte en studeerde.”

Communicatie essentieel
Inmiddels wordt “het ritme van Jesse van Nieuwkerk” over de hele breedte gedragen binnen Mazars: “De duidelijke communicatie daarover is essentieel gebleken: zeg wat je doet en doe wat je zegt.” Sterker nog, hij bleek uiteindelijk een goed voorbeeld te zijn. “Kijk, als je goed je werk wilt doen, moet je ook fit zijn. Sporten en fit zijn, zijn essentieel om goed werk te kunnen leveren. En uit beide kun je dan voldoening halen.”

Van Nieuwkerk is begonnen aan zijn tweede seizoen in de derde divisie bij VVSB in Noordwijkerhout. “Ik móet nu drie keer per week rond vijf uur stoppen om op tijd te kunnen eten én trainen en dus fit te blijven. Soms begin ik eerder met werken of ga ik na het trainen nog even verder.” Ook op kantoor merkte hij de afgelopen jaren een verandering bij zijn collega’s: “Ik probeerde altijd wel collega’s aan te sporen voor het werk of erna te sporten. Ik zie nu dat steeds meer collega’s dat doen. Ze zijn daardoor weliswaar wat later dan “normaal” op kantoor, maar ze beginnen tenminste wel fit. Ook hier geldt: veel is mogelijk bij Mazars als je goede afspraken maakt.”

De hoeveelheid ruimte die Van Nieuwkerk bij Mazars krijgt om goed en effectief invulling te geven aan zijn voetbalcarrière is uniek te noemen. “Als je een bepaalde modus hebt gevonden qua structuur en goede communicatieafspraken hebt gemaakt, dan gaat dat in de meeste gevallen gewoon goed.” Mazars vindt het belangrijk medewerkers die ruimte te geven. Of zoals Willemijn van der Deijl, Chief People Officer bij Mazars, regelmatig zegt: “Mensen gaan bij Mazars écht boven processen.”

“Nee” zeggen
De goede werk-privébalans van Jesse is de afgelopen jaren naar eigen zeggen “organisch gegroeid” en niet omkaderd door bijzondere afspraken of secundaire voorwaarden. “Ik doe vooral de dingen waar ik energie van krijg en blijf dat consequent doen. Goed voor jezelf zorgen betekent gewoon keuzes maken, leuke en minder leuke. En dat is precies weer de communicatie die zo belangrijk is. Niet alleen vertellen welke keuzes je maakt en waarom, maar ook “nee” zeggen op de momenten die voor jou belangrijk zijn. Alleen dan lukt het de juiste balans te vinden in zowel werk als privé.” Hij is nu bezig aan zijn post-master deeltijdopleiding – de master is inmiddels afgerond – bij Nyenrode en heeft daarmee drie ballen hoog te houden. “Die balans blijven bewaken tussen werk, voetbal en privé? Daarin ben ik zelf nog steeds lerende. Als je maar durft te leren, daar gaat het om. Doen waar je energie van krijgt en daar een verplichting van maken voor jezelf. Dat geef je uiteindelijk de meeste structuur.”

Deze bijdrage komt uit de AV-Top 50. Dit magazine is verschenen in december 2023.

“Veel is mogelijk bij Mazars als je maar goede afspraken maakt.”