fbpx

Het ervaringsverhaal van Ivo, Assistant Accountancy & Advice bij Mazars

Op reis naar de Malediven, in een tipi slapen in Canada, een huis kopen… Ivo Stip heeft op 22-jarige leeftijd al een paar dingen van z’n bucketlist afgevinkt. En sinds kort kan hij daar ‘afstuderen aan de AD-opleiding Accountancy met een 9,2’ aan toevoegen. Onze collega wist namelijk met dit mooie cijfer af te studeren binnen Mazars. Reden genoeg voor een interview! 

“Wat precies mijn eindcijfer was? Uhm… even opzoeken hoor.” Ivo zelf is niet echt onder de indruk van zijn eindcijfer. Hij is vooral heel blij dat hij zijn opleiding heeft afgerond en dat het afstuderen achter de rug is. “Ik heb de Association degree Accountancy op de Hogeschool Rotterdam afgerond. Dat is een tweejarige opleiding, waarbij je in het eerste jaar vooral kennis opdoet aan de hand van projecten. Het tweede jaar ga je meer de diepgang in en ga je afstuderen.” 

Zelfvertrouwen 

Zijn afstudeerstage deed Ivo bij Mazars, waar hij een jaarrekening samenstelde voor een van onze klanten. Dat deed Ivo van het begin tot het einde. “Hierbij kreeg ik natuurlijk hulp van mijn begeleiders en collega’s. Aan het begin werd er veel ruimte vrijgemaakt om zaken uit te leggen, waardoor ik snel een goed beeld kreeg van de werkzaamheden en de organisatie. De stage was opbouwend: ik begon met wat administratie, dan basiszaken aan de jaarrekening en vervolgens steeds dieper op zaken in zoals het uitwerken van werkprogramma’s en het opstellen van concept jaarrekeningen. Ik kon continu met mijn begeleiders checken of ik op de goede weg zat. Bij mijn oplevering aan het einde hebben ze alle tijd genomen om te kijken of alles klopte en tips gegeven hoe ik zaken kon verbeteren. Dat was voor mij heel prettig: je hebt bij het inleveren op school dan het zelfvertrouwen dat het goed is. Daarnaast is het natuurlijk ook goed dat de klant 100% zekerheid heeft dat alles in orde is.” 

Werk, studie en privé in balans 

En van die klanten hoeft Ivo nu gelukkig geen afscheid te nemen: hij blijft als Assistent Accountancy & Advice werkzaam binnen Mazars. “Tijdens mijn stage had ik al aangegeven dat ik na mijn studie wel zou willen blijven. Ik vind de werksfeer bij Mazars prettig en de mensen om me heen leuk. Daarnaast vind ik dat ze hier echt kijken naar je werk-studie-privé-balans: tijdens mijn stage heb ik geen stress ervaren, dat hebben mijn begeleiders goed in de gaten gehouden. Werkzaamheden worden realistisch ingepland en de cultuur is heel open. Dat past goed bij me. Ik ga nu verder met de hbo bachelor Accountancy aan de Avans Hogeschool, in deeltijd. De combinatie studeren en werken is voor mij perfect.” 

Dat merkte Ivo ook al tijdens het afstuderen, waar hij veel geleerd heeft. “Niet alleen inhoudelijk, maar ook over mijn professionele houding. School en werk is echt heel verschillend. Bij Mazars leerde ik daadwerkelijk omgaan met werk in een zakelijke omgeving. Als je hier zit, ben je veel meer gefocust. Daarnaast leer je zoveel van de mensen om je heen, die in mijn geval allemaal openstonden voor vragen en me wilden helpen. Was ook heel leuk dat we aan het einde van de stageperiode een etentje hadden met alle stagiaires en begeleiders vanuit ons team. Toch fijn om zo’n intense periode informeel met elkaar af te sluiten.”  

Kies wat bij je past 

Wat zou Ivo voor advies meegeven aan studenten die op zoek zijn naar een plek om stage te lopen of af te studeren? “Kijk goed wat bij je past qua werksfeer. Je zit er toch wel even dus je moet wel elke dag zin hebben om aan de slag te gaan. Dus kijk om je heen naar alle mogelijkheden, praat met mensen en zorg dat je je uiteindelijk aansluit bij een bedrijf of team dat bij je past.” Zou hij Mazars bij deze studenten aanraden? “Ja, 100%,” zegt Ivo vol overtuiging. “Anders zou ik hier natuurlijk niet blijven werken of dit interview geven. Werken bij Mazars ervaar ik als leerzaam, gezellig en professioneel. En als dat nieuwe studenten nog niet over de streep trekt, dan doet onze barista dat wel. Heerlijk om de dagen dat je op kantoor bent écht goede koffie te kunnen drinken.” 

 

“Ik heb niet alleen vakinhoudelijk veel geleerd, maar ook veel over mijn professionele houding. Er zijn bij Mazars zoveel mensen om je heen die je willen helpen bij je ontwikkeling.”

Interview Ivo Stip