fbpx

Het ervaringsverhaal van Paul ter Boo, Senior Manager Accountancy & Advice bij Mazars

Paul ter Boo zit al jaren in het accountancyvak en werkt sinds 2023 als Senior Manager Accountancy & Advice (Samenstelpraktijk) bij Mazars in Enschede. Hij stapte van een regiokantoor over naar onze internationale organisatie. In dit interview vertelt Paul waarom hij deze stap heeft gemaakt, deelt hij zijn ervaringen bij de overgang van een kleiner naar een groter kantoor en geeft hij tips voor jongeren die het vak in willen.

Paul, kun je jezelf voorstellen?

“Jazeker, ik ben Paul ter Boo en geboren en getogen in Enschede. Ik ben 35 jaar oud, getrouwd en heb drie kinderen. Ik werk al zo’n 13 jaar in de accountancy en sinds maart 2023 werk ik bij Mazars als Senior Manager Accountancy & Advice (voor de Samenstelpraktijk).”

Waarom heb je voor de accountancy gekozen?

“Ik studeerde Bedrijfseconomie aan Hogeschool Saxion maar had nog geen idee wat ik precies wilde doen als ik klaar was met studeren. Op een Inhousedag van KPMG kwam ik in aanraking met het accountancyvak en besloot om bij KPMG aan de slag te gaan. Ik zag het destijds als een springplank om te kijken wat ik wilde en kwam al snel tot de conclusie dat het vak van accountant goed bij me paste. Het was dus niet helemaal een bewuste keuze maar achteraf wel een hele goede.”

Hoe zag je carrière er daarna uit?

“Na drie jaar bij KPMG te hebben gewerkt, ben ik gestart bij Baker Tilly als Gevorderd Assistent Accountant. Daarna ben ik aan de slag gegaan bij Hendriksen Accountants & Adviseurs. Die overstap maakte ik vooral om mijn carrière verder te ontwikkelen en dat ging goed; ik startte als Junior MKB Adviseur en werd na een jaar of drie Vestigingsleider in Almelo.”

Waarom besloot je over te stappen naar Mazars?

“Als Vestigingsleider had ik binnen Hendriksen mijn plafond bereikt. Hoe leuk ik het ook vond, ik wilde graag verder groeien. Mazars had me al eerder eens benaderd, maar toen was het voor mijn gevoel nog te vroeg. Toen ik opnieuw werd benaderd, besloot ik in gesprek te gaan. Het voelde eigenlijk gelijk goed. Doordat het een grote, internationale organisatie is, zijn er veel mogelijkheden. Er zijn ook veel verschillende disciplines; je stelt niet snel een vraag waar geen specialist voor is. Daarnaast kon ik hier voor grotere klanten werken en dat waren veel interessante en technischere bedrijven. Dat allemaal bij elkaar opgeteld, zorgde er voor mij voor dat ik veel uitdaging zag om bij Mazars aan de slag te gaan.”

Wat doe je nu precies, als Senior Manager Accountancy & Advice? 

“Mijn rol is best divers. Als Senior Manager heb ik tekenbevoegdheid als accountant, heb ik veel contact met klanten en geef ik ze advies. Daarnaast ben ik medeverantwoordelijk voor het trainen en coachen van medewerkers, voor een team dat bestaat uit zo’n 25 collega’s.”

Wat vind je het leukste aan je vak?

“Het klantcontact. Dan gaat je werk ‘leven’. Ik raad altijd onze junioren aan om, als het kan, mee te gaan naar een klant of vraag senior-collega’s om beginnende mensen mee te nemen. Op locatie bij een klant ervaar je het vak optimaal en kun je echt de adviesrol pakken. Je ziet bijvoorbeeld dat ze bepaalde werkzaamheden doen waar ze geen opgave van hebben gedaan in hun administratie. Waarschijnlijk omdat ze het vergeten zijn of omdat ze dachten dat het onder andere werkzaamheden zou vallen. Door op locatie te zijn, kun je nog beter adviseren. Daarnaast vind ik het mooi dat ons vak zo afwisselend en veelzijdig is. Sommige mensen denken dat het stoffig is, maar dat is echt niet zo. Elke dag is anders. Het kan zomaar zijn dat een klant je belt omdat hij zijn bedrijf over wil dragen aan zijn kinderen of een overname gaat doen en je om advies vraagt.”

Wat zijn volgens jou de grootste verschillen tussen een regiokantoor en een groot kantoor als Mazars?

“De randvoorwaarden zijn bij een kantoor als Mazars beter geregeld. Hier is veel meer al bepaald en vastgelegd. Ook de arbeidsvoorwaarden zijn heel goed. Daarnaast vind ik hier op vaktechnisch niveau meer uitdaging en biedt Mazars een breder scala aan disciplines, waardoor je alle facetten van het vak in huis hebt. Ook de klanten zijn hier groter en internationaal en het wereldwijde netwerk biedt veel voordelen en uitdagingen.”

En wat is de grootste misvatting over het werken bij Mazars?

“Dat zit denk ik in het feit dat we een NOB-kantoor zijn en dat accountants bij kleinere kantoren daardoor denken dat we alleen grote klanten bedienen. Die hebben we natuurlijk wel, maar wij bedienen ook veel mkb’ers. Je kunt bij Mazars alle kanten op, afhankelijk van je voorkeur. Een andere grote misvatting is de balans tussen werk en privé. Veel mensen denken dat het in ons vak alleen overuren en weekenden werken is, maar dat is bij Mazars echt niet zo. Onze werk-privébalans is heel erg goed. Het aantal overuren is laag en ik voel helemaal geen druk om in het weekend m’n laptop aan te zetten. Als een collega dat wel doet, is dat natuurlijk prima, maar het is een keuze en geen verplichting. Mooi voorbeeld: op mijn laatste vakantie heb ik mijn werktelefoon thuisgelaten. Dat zou eerder ondenkbaar geweest zijn.”

Heb je tips voor jongeren die accountant willen worden?

“Kom eens een dag meelopen! Veel oud-collega’s zijn op die manier begonnen. Het vak is niet alleen achter de computer zitten; het omvat veel communicatie en samenwerking met klanten. Het mooiste aan het vak is het klantcontact en de afwisseling tussen werken en leren. Dus stuur me gewoon een berichtje via LinkedIn of neem contact op met een van de recruiters, dan laten we je ervaren hoe ons vak er écht uitziet.”

“Een groot kantoor zoals Mazars biedt meer kansen en uitdagingen dan een regionaal kantoor”