fbpx

Het ervaringsverhaal van Brandan Lange en Merith ter Brake

Ze hebben samen op school gezeten, zijn allebei in juni 2023 afgestudeerd én werken allebei bij Mazars in Enschede. Brandan Lange en Merith ter Brake kennen elkaar al jaren en nu willen wij ze ook wat beter leren kennen. Tijd voor een kennismaking met deze twee collega’s en te horen waarom zij verbonden zijn én blijven aan onze organisatie.

We beginnen bij het begin: wie zijn jullie en wat doen jullie bij Mazars? Brandan: “Ik ben 22 jaar oud, woon in Losser en werk nu ongeveer twee jaar bij Mazars. Ik ben begonnen als werkstudent op de samenstelafdeling en ben nu Assistant Accountancy & Advice.” Merith: “Ik kom uit Oldenzaal, ben 26 en werk ongeveer tweeëneenhalf jaar bij Mazars. Ik ben gestart als werkstudent op de Finance & Control afdeling en werk nu als Assistant Finance & Control.”

Blijven werken na stage

Beide collega’s zijn tijdens hun opleiding Bedrijfseconomie aan het Saxion bij Mazars terecht gekomen. Het grappige is dat ze eigenlijk, naast studiegenoten, ook in hetzelfde team terecht zouden komen. Hoe zit dat, Brandan? “Ik had als werkstudent gesolliciteerd en wilde eigenlijk op de Finance & Control afdeling beginnen, maar Mazars stelde voor om op de samenstelafdeling te starten. Dat beviel me eigenlijk heel goed en ik ben hier blijven hangen.” Merith startte daarentegen wel op Finance & Control. “Ja, dat klopt. Ik kende iemand die al bij Mazars werkt en die was enthousiast over de organisatie. Toen ben ik op gesprek geweest en het voelde meteen goed. Ik begon als werkstudent en het beviel me, onder andere vanwege de klik met de collega’s. Daarom ben ik na mijn stage hier blijven werken.”

Verschillen en overeenkomsten

Dus wel op dezelfde vestiging, maar niet in hetzelfde team. Kunnen jullie ons vertellen wat het verschil is tussen de werkzaamheden? Merith: “Op de Finance & Control afdeling verwerken we het hele jaar door de administratie, hebben wekelijks contact met de klant en voeren crediteuren- en debiteurenbeheer uit. Denk hierbij aan betaallijsten versturen, rapportages uitvoeren en cijfers delen met onze klant. We geven inzicht in cijfers met visuele rapportages en relevant advies. De samenstelafdeling is meer gericht op controle, bijvoorbeeld het controleren van de posten.” En wat zijn de overeenkomsten? “Dat zit vooral in het feit dat we allebei veel verschillende klanten bedienen,” aldus Brandan. “Dat maakt het werk heel erg afwisselend. Je leert elke dag iets nieuws, vooral door de diversiteit aan klanten. Daarnaast zijn beide afdelingen bezig met het leveren van toegevoegde waarde door mee te denken met onze klanten en ze te ontzorgen.” “Ook de sfeer op allebei de afdelingen is prettig,” vult Merith aan. “De samenstelafdeling is wel iets rustiger, maar het zijn allebei afdelingen met fijne collega’s en een gezellige sfeer. We kunnen overal met elkaar over praten.”

Meer dan werk alleen

Over die sfeer gesproken: wat maakt werken binnen Mazars voor jullie zo leuk? “Wat ik belangrijk vind, is dat er naast het werk ruimte is voor andere dingen,” begint Merith. “Bij Mazars zijn we meer dan collega’s, we zien elkaar ook buiten het werk. Dat spreekt mij heel erg aan. We sporten vanuit deze vestiging bijvoorbeeld met elkaar. Mazars sponsort diverse hardloopevenementen en stimuleert vervolgens ook dat we eraan meedoen. Bijvoorbeeld door hardloopclinics te organiseren. Om vijf uur verzamelen we dan bij kantoor en starten we de clinic. Super leuk en zo leer je je collega’s op een andere manier kennen, ook collega’s van andere afdelingen en van alle niveaus. Ik heb verleden jaar meegedaan via Mazars met de Singelloop van 10 kilometer en het leuke is dat er collega’s zijn die niet mee rennen, maar wel langs de kant de andere collega’s aanmoedigen. Dat geeft wel aan wat voor sfeer hier hangt.” Brandan vult aan: “Wat Mazars voor mij een leuke werkgever maakt, is dat je echt de vrijheid hebt om jezelf te zijn en dat het helemaal niet vergrijsd is. Daarnaast is er veel flexibiliteit, kun je alle kanten op en voelt het totaal niet hiërarchisch. Je zou gemakkelijk een manager bijvoorbeeld ergens op aan kunnen spreken als dat nodig is.”

Praktijk anders dan op school

Brandan en Merith werken allebei sinds 2021 bij Mazars en hebben in de tussentijd hun opleiding afgerond. Hoe zien zij de toekomst en wat zijn hun ambities binnen Mazars? Brandan: “In onze Bedrijfseconomie-opleiding hebben we wel wat over accountancy gehad, maar niet heel uitgebreid. Daarom volg ik momenteel een deeltijd schakeltraject accountancy om mijn kennis verder te verbreden. Voordat ik bij Mazars kwam had ik niet verwacht deze opleiding te gaan doen, omdat ik het deel op school dat erover ging maar taaie stof vond. Maar hier merk ik dat de praktijk echt wel anders is en daarom heb ik aangegeven dat ik me graag verder wil verdiepen en een opleiding wil volgen. Fijn dat Mazars dat stimuleert. Het is zeker geen verplichting, maar de mogelijkheden zijn er genoeg.”

Merith is wat langer zoekende geweest welke richting op te gaan, maar één ding wist ze zeker: voorlopig is dat wel bij Mazars. “Ik zie mijn toekomst zeker binnen dit bedrijf. Er zijn veel mogelijkheden, de sfeer is goed en er zijn veel jonge collega’s; de gemiddelde leeftijd binnen ons bedrijf is 35 jaar.” Inmiddels heeft Merith een keuze gemaakt en gaat vier dagen per week aan de slag op de Samenstelafdeling bij Brandan en blijft één dag in de week bij Finance & Control. Merith: “Voor mij een leuke combinatie van beiden waarbij ik een aantal klanten kan blijven verwerken en daarvan uiteindelijk ook de jaarrekening kan oppakken.”

Niet zo corporate als dat het lijkt

Er is binnen Mazars veel ruimte voor stagiaires en werkstudenten, zoals Merith en Brandan zelf ook zijn begonnen. Zij kunnen daardoor als geen ander studenten vertellen hoe het is om te werken bij ons bedrijf. Dat doen ze dan ook: zo gaat Merith af en toe naar bedrijvendagen van scholen, universiteiten of studieverenigingen. “Ja, ik vind het dan leuk om studenten van bijvoorbeeld dezelfde opleiding te spreken als die Brandan en ik deden. Het is leuk om mijn ervaringen met ze te kunnen delen en ze te helpen te bepalen welke kant ze op willen.” Wat zijn dan de ervaringen die ze mee wil geven aan deze studenten? “Denk niet dat een corporate organisatie alleen maar heel erg zakelijk is. De werksfeer hier is informeel: het is niet alleen maar professioneel, er is ook veel ruimte voor gezelligheid en zaken als borrels, feestjes en sporten. Dus laat je niet afschrikken door een corporate uitstraling.” “Daar ben ik het helemaal mee eens,” vervolgt Brandan. “En besef zeker dat ons vak in de praktijk heel anders is dan in de collegebanken. Als je dat wilt ervaren, ben je altijd van harte welkom om eens kennis te komen maken op kantoor. We hebben in Enschede een super gezellige kantine met een barista die heerlijke koffie maakt, dus kom gewoon eens langs om te ervaren hoe het ‘in het echt’ is.”

“Bij Mazars gaat het om meer dan het werk alleen”

Brandan en Merith over werken bij Mazars