fbpx

Een adviesrol of vakinhoudelijke functie, je kiest zelf je route!

Bianca Spoelstra en Nicolien van der Klein werken als Senior Payroll Officer bij Mazars. Bianca werkt in Enschede en Nicolien is werkzaam op het kantoor in Breda.  Zij zijn met elkaar in gesprek gegaan over het salarisvak en werken bij een accountantskantoor. Lees hieronder hun verhaal.

Hoe ben je bij Mazars terecht gekomen? Welke achtergrond heb je?

Bianca: Aan de hogeschool Saxion heb ik fiscaal recht en economie gestudeerd. Tijdens het afstuderen ben ik mij al gaan oriënteren op de arbeidsmarkt en kwam ik de vacature van Junior Payroll Officer tegen bij Mazars. Wat voor mij het vak zo leuk maakt is dat het verzorgen van de salarisadministratie en alles wat daar bij komt kijken. Inmiddels ben ik doorgegroeid naar de functie van Senior Payroll Officer en werk ik bijna vijf jaar bij Mazars.

Nicolien: Na mijn studie finance & control aan Avans Hogeschool in Breda zocht ik een baan in de financiële sector. Er zijn volop mogelijkheden in deze sector, het was nog best een uitdaging om een beroepskeuze te maken. Het salarisvak trok mij aan en na het zoeken op vacatures als salarisadministrateur ben ik in 2019 bij Mazars begonnen als Junior Payroll Officer. Inmiddels zijn we vier jaar verder en ben ik doorgegroeid tot Senior Payroll Officer.

Wat vind je het leukst aan het werken bij Mazars?

Een accountantskantoor heeft een groot en divers klantenpakket. In het begin van je carrière heb je de kans om veel te leren om daarna te kunnen specialiseren. De mogelijkheden die Mazars biedt zijn enorm.

Bianca: Wat mij veel energie geeft in mijn werk is dat ik samen met onze klanten zoek naar oplossingen die passen bij de systemen die zij gebruiken en die binnen de mogelijkheden van de wetgeving vallen.

Nicolien: Werken in de internationale praktijk biedt mij de mogelijkheid om een extra toegevoegde waarde te leveren aan klanten die niet altijd even goed op de hoogte zijn van de Nederlandse wet- en regelgeving. Geen dag is hetzelfde en de werkzaamheden zijn divers. Zo heb ik mij, in de vier jaar dat ik werk bij Mazars, ook persoonlijk kunnen ontwikkelen, zowel op vaktechnisch gebied als mijn soft skills.

Bianca Spoelstra Senior Payroll Officer

Geen dag is hetzelfde en de werkzaamheden zijn divers.

Hoe zou je de bedrijfscultuur omschrijven?

Mazars is persoonlijk en betrokken. Er wordt vooral gekeken naar de persoonlijke wensen en kwaliteiten. Mazars biedt volop groeikansen en je staat aan het roer van je eigen carrière. Wil je een adviesrol of kies je voor een vakinhoudelijke functie, je kiest zelf de route. Wij hebben een open, informele en mensgerichte cultuur. Ieders mening telt, we maken tijd voor elkaar, geven elkaar feedback en hebben ook veel plezier in ons werk en soms daarbuiten.

Hoe zou je de werkomgeving beschrijven?

De kantoren zijn ingericht met diverse werkplekken die je kunt kiezen op basis van het werk dat je die dag gaat doen, dus open of wat meer afgesloten voor meer focus. Er zijn geen vaste werkplekken, zodat collega’s van verschillende afdelingen bij elkaar kunnen zitten. Zo leer je elkaar op een informele manier goed kennen. Sinds corona is thuiswerken ook mogelijk. Iedereen is vrij om het werken op kantoor af te wisselen met het thuiswerken. Flexibel en hybride werken is het nieuwe normaal. Wel hebben wij als team afgesproken dat er elke week een teamdag is waarop iedereen op kantoor werkt. Zo blijven we alle collega’s zien en spreken, wat bijdraagt aan het teamgevoel.

Kun je voorbeeld van een of enkele werkdag(en) beschrijven?

Lekker cliché, maar een dag is nooit hetzelfde. Op maandagochtend starten we met een weekstart met het team, even bij elkaar inchecken en de week bespreken. Hierna kijk je in je mailbox en in de agenda wat die dag jou gaat brengen. Eerst een aantal salarisverwerkingen en daarna een Teams-meeting met een klant. Uit de Teams-meeting blijkt dat de klant ook nog HR-gerelateerde vragen heeft. Daarom bel je daarna met een HR-specialist om de klant bij hen te introduceren. Tussendoor beantwoord je enkele mails en help je (junior) collega’s met de salarisverwerkingen en vragen die zij hebben. Aan het eind van de ochtend stel je, op verzoek van een klant, een proforma loonstrook met een split-berekening op. Hiervoor zoek je afstemming met de collega’s van de Tax afdeling. Als je op kantoor bent, ga je samen met de collega’s lunchen of als het mooi weer is loop je samen een rondje. ‘s Middags bezoek je een klant die geïnteresseerd is in optimalisatiemogelijkheden. Samen bespreek je de mogelijkheden en stel je een plan op om de processen zo efficiënt mogelijk in te richten. Afhankelijk van hoe laat je ‘s ochtends bent begonnen, zit de werkdag er rond vijf uur weer op. Klanten zijn tevreden, collega’s zijn tevreden, al met al een mooie dag dus!

Nicolien van der Klein - Senior Payroll Officer

Het is soms hard werken, maar er is altijd ruimte om dat weer te compenseren

Vaak hoor je over de vooroordelen in de accountancy, hoe zien jullie dit?

In elke sector heb je wel te maken met vooroordelen. Bij accountancy denken mensen al snel aan een hiërarchische cultuur, grijze mannen in pak of het structurele overwerken. Dat beeld klopt echt niet. Verdeeld over de kantoren in Enschede en Breda hebben we een team met mannen en vrouwen in de leeftijd van 20 tot 64 jaar. Niemand loopt meer strak in pak. Verder bepaal je zelf of en wanneer je overuren maakt. Het is soms hard werken, maar er is altijd ruimte om dat op andere momenten weer te compenseren voor vrije tijd.

Wat zijn voorbeelden van activiteiten die buiten het werk om worden georganiseerd?

Regelmatig worden voor het team van de kantoren Breda en Enschede personeelsuitjes georganiseerd, waarbij kennis- en teambuilding worden gecombineerd. Hierdoor leren collega’s elkaar op een andere manier kennen. Ook worden etentjes en (sportieve) activiteiten gepland. Zo houden wij ervan om samen met elkaar de uitdaging van een escaperoom aan te gaan of elkaar uit te dagen voor een potje padel.

Wat willen jullie als afsluiter nog meegeven?

Wij werken met veel plezier bij Mazars. Wij krijgen de mogelijkheid om onszelf zowel op professioneel als persoonlijk vlak te ontwikkelen. De afwisselende werkzaamheden zorgen ervoor dat geen dag hetzelfde is en dat er altijd nieuwe dingen zijn om te leren. Er is aandacht voor de werk-privébalans en wij kunnen met trots zeggen dat we superleuke collega’s hebben. Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe, gemotiveerde collega’s. Ben je geïnteresseerd, neem dan gerust contact op!